ישנם מספר קשיים שקשורים להרגלי אכילה:

  • סרבנות אכילה - הפעוט ממעט לאכול או מסרב לאכול.
  • הרגלי אכילה שגויים - הילד לא אוכל ארוחות מסודרות, יורד מהשולחן לפני סיום הארוחה או לא אוכל ליד שולחן, מסרב לאכול סוגי מזונות רבים (ובריאים כמובן!), מנשנש ואוכל חטיפים וממתקים לאורך היום.
  • אכילת יתר ומשקל עודף

הסברים אפשריים

  • אצל פעוטות - אכילה מועטת או סרבנות יכולה להעיד על מאבקי שליטה כדרך תקשורת עם ההורים
  • אורח חיים לחוץ של המשפחה המודרנית – המשפחה לא מקיימת הרגל של זמן מסודר לארוחה משותפת, ארוחות הן לעתים מהירות ולא מגוונות
  • אי הצבת גבולות לגבי אכילת ממתקים בין הארוחות ולגבי ישיבה בזמן הארוחה
  • בררנות באוכל מוסברת לעתים ע"י רגישות יתר למגע
  • השמנת יתר יכולה להופיע בגלל עירוב של גורמים גנטיים, סביבתיים ורגשיים.
  • השפעת החברה והמדיה על בחירת האוכל
  • יש לבדוק סיבות רפואיות למשקל שאינו תקין

הנחייה וטיפול

האכילה וההפרשה הן שתי הפעולות היחידות בהן אין להורים שליטה אצל ילדיהם הפעוטים. לכן נראה לעתים סירוב לאוכל כמאבק שליטה בין התינוק או הפעוט להוריו. מצב זה מלחיץ את ההורים ומגביר את נסיונותיהם להאכיל את הפעוט ואף להכריחו מה שמוביל למרדנות נוספת. אני מסייעת להורים לזהות דפוס זה וכן מנחה כיצד לצאת ממעגל משחקי הכוח ולאפשר לפעוט לחזור ולרצות לאכול ואף להנות מאכילה.

בעיות אכילהילדים רבים אינם אוכלים בצורה מסודרת ומנשנשים מספר פעמים ביום ולכן אינם רעבים כאשר מוגשת ארוחה. לאחר שלא אכלו ארוחה מלאה הם רעבים זמן קצר לאחר מכן ומנשנשים שוב. במקרה של בעייה סביב נושא האכילה, אני בודקת עם ההורים את זמני האכילה של הילד והמזונות אותם הוא צורך. יש ליצור זמני ארוחות הגיוניים שמתאימים לילד ולמשפחה וכן לקבוע ארוחות ביניים בהם יותר גם לצרוך חטיפים בהגבלה. ילדים שמוצע להם פרי, יוגורט או חטיף בשעה 16:00-16:30 למשל, יגיעו לארוחת הערב עם תיאבון בריא אך לא רעבים מדי.

על ההורים לשמש דוגמא להרגלי אכילה נכונים עם על ידי אכילת ירקות ופירות ועם על ידי אכילה בצורה מסודרת. מומלץ מאוד לאכול ארוחות משותפות בהן כולם יושבים סביב השולחן ולהימנע מהרגל של המטבח כמזנון פתוח ומזדמן או של ארוחות מול הטלויזיה.

ילדים צעירים מתפתים לעזוב את השולחן כבר אחרי מעט נגיסות, על מנת לחזור למשחק. אני מייעצת ללמוד להציב גבולות ברורים לגבי התנהגות בעת הארוחות ובין הארוחות, ניתן לעשות זאת תוך עידוד וללא צורך בהכרחה.

טעמם של ילדים למזונות שונה לעתים רבות מטעמם של המבוגרים ולכן הציפייה שהם יאכלו כל תבשיל היא מוטעית. עם זאת ניתן לעודד ילדים לאכול מזונות בריאים יותר על ידי היצע מגוון, וכן שימוש בעזרתם בתכנון, קנייה או הכנת האוכל. למרות הקושי ניתן בהחלט להרגיל ילדים לאכילת ארוחות מסודרות ובריאות וככל שמתחילים בכך בגיל צעיר יותר כך ייטב. כמובן, חשוב לעודד את הילדים לפעילות גופנית ומשחק בחוץ ולהגביל זמן מסך. 

ילדים עם נטייה להשמנת יתר סובלים רבות גם מהערות ותגובות הסביבה. התעסקות ההורים עם תפריט הילדים ונסיונות להגבלת אכילה מיותרת יכולים לעתים לחזק את הקושי הרגשי של הילד ולהובילו לאכילת יתר. חשוב מאוד שהורים יקבלו הנחייה צמודה כיצד להבין ולקבל את ילדיהם ולנתב אותם לכוונים בריאים תוך הפחתת הלחץ הנפשי ככל שניתן.


אני אשמח לייעץ לפניות בנושא הרגלי אכילה של ילדים.

אנא קראו את המידע אודותי ועל הגישות שאני משלבת בעבודתי.

 

להתייעצות ולפרטים נוספים, אתם מוזמנים לפנות אלי בשאלות בכל נושא.

שלכם, לימור